ЗАПОЧНА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА В ОБЩИНА НЕСЕБЪР

Близо 300 първолаци днес прекрачиха училищния праг в Община Несебър. От тях 131 ще учат в най-голямото училище – СУ „Любен Каравелов“.

Тази година в деветте училищни институции на общината ще се обучават малко повече от 2500 ученици, в детските градини – около 1000 деца, като в задължително предучилищно образование са над 400 малчугани.

Първият ден в деветте училища на Община Несебър започна с издигане на националния флаг под звуците на химна на Република България. Представители на общинска администрация изразиха своето уважение към празника, като посетиха тържествата за откриването на учебната година във всички населени места.  Поздравителен адрес от името на кмета на общината по повод празничния ден бе прочетен навсякъде в образователните заведения.

 

По традиция на 15-ти септември градоначалникът Николай Димитров бе на тържеството на СУ „Любен Каравелов“, където  пожела успешна учебна година, изпълнена със смисъл и мъдрост, със съзидание и красота. Кметът увери присъстващите, че Община Несебър е осигурила оптимална работна среда и  комфортни условия за протичане на образователния процес чрез обновление на образователната инфраструктура на нейна територия. Градоначалникът изтъкна, че са  инвестирани близо 2 млн. лв. в този ресор. Той бе категоричен, че учебната база  на Община Несебър е една от най-модерните и съвременни в България.

Поздравително слово към присъстващите бе прочетено от името на директора на СУ„Любен Каравелов“ Ирина Велкова, в което се посочваше, че  „от времето на Възраждането, когато българинът е давал мило и драго, за да изпрати децата си на школото, до съвременната епоха образованието е сред най-висшите ценности“.  

Отец Арсений, свещенослужител към храма „Св. Успение Богородично“, се помоли за благословение на учители и ученици и пожела здраве и успехи.

Празничната програма по случай 15-ти септември на най-голямото училище в Несебър бе изпъстрена с тематични стихове и песни.

Традицията в училищата на територията на общината с прием на първокласници бе спазена и след церемонията за началото на учебната година в сградите първо бяха въведени най-малките. Развълнувани, те следваха своите първи преподаватели по пътя към класните стаи. Там за всеки един от тях бе приготвен подарък –книжка и грамота от името на кмета Николай Димитров.

Новата учебна година започна тържествено и в единадесетте детски градини на територията на Община Несебър.