КМЕТЪТ НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ И НЕГОВАТА СЪПРУГА ОБСЪДИХА ДОБРИ ПРАКТИКИ И ИДЕИ С КМЕТСКОТО СЕМЕЙСТВО НА ОБЩИНА САФРАНБОЛУПо покана на кметът на Община Сафранболу д-р Неждет Аксой, кметът на Община Несебър Николай Димитров, заедно със съпругата си, посетиха турската община, за да подновят сътрудничеството си и да подпишат споразумение за популяризиране на културния туризъм между двете общини. Освен официалните срещи и подписването на споразумението, гостите от Община Несебър бяха гостоприемно посрещнати и подробно запознати с историята и културата на турския град, включен в списъците на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. И докато кметовете на двете Общини обменяха идеи относно културата, разглеждайки ценностите на старинния град, техните жени, заедно с местни общественички, имаха възможността да разговарят за това, какво е да си кметска съпруга в Сафранболу и респективно в Несебър, както и по какъв начин те се включват в общинските инициативи.

Нури Димитрова разказа на събеседничките си за желанието на нейния съпруг и колегите му, освен сезонния летен, в Община Несебър да се развиват и други видове туризъм, един от които - сватбения. Тъй като Несебър е град с над 3000 годишна история и привлича със своето уникално разположение и романтична атмосфера, все повече двойки от други градове и държави го предпочитат за сключване на брак. В последните няколко години, общинското ръководство се стреми да стимулира този вид туризъм и за целта е предвидено изграждането на нова ритуална зала с веранда и уникална гледка към морето и старинния амфитеатър в старата част на града. Запленена от идеята за развитието на сватбения туризъм, Нури Димитрова също се включи в неговото популяризиране. Тя разказа на събеседничките си, за колекцията си на умалении модели на сватбени рокли на кралски особи в Европа, която представи през миналата есен. Сватбените миниатюри са експонирани за постоянно в ритуалната зала на Несебър и могат да бъдат разгледани от всеки. По този начин, създадените с изключителна прецизност, до най-малкия детайл рокли, ще пренасят посетителите на старинния град в приказния свят на знатните сватби. В етнографския музей в Несебър пък, е изложена реставрирана булченска рокля на 63 години. Това дело е отново на талантливата Нури Димитрова, която разказа, как се е стигнало до осъществяването на първоначалната идея и как в момента, реставрираната от нея, автентичната сватбена рокля на баба Стефана от Несебър, краси музея в града. Г-жа Димитрова сподели, че се надява тези идеи да вдъхновят и жените от община Сафранболу и че при желанието да бъдат осъществени, тя е готова да помогне.

Реставрацията на стара сватбена рокля, много впечатли г-жа Аксой и тя допълни, че задължително ще заимстват идеята от Община Несебър. Съпругата на д-р Неждет Аксой сподели още, че реставрацията на булченска рокля от тяхната култура, ще се впише в ритуала, с който те популяризират сватбения туризъм в общината си. Домакинята разказаха на гостенката си Нури Димитрова за този обичай, наречен „Кана”, който е много стара сватбена традиция в Турция и Община Сафранболу е една от малкото, които я е запазила. Именно този обичай е и един от основните начини, с който турската община показва историята и културата си на туристите, а с допълнена към него реставрирана рокля, той ще стане още по-автентичен.

След официалните срещи и обмяна на добри идеи, Николай Димитров и съпругата му Нури Димитрова, бяха поканени на вечеря в тяхна чест, организирана от каймакаминът и кметът на Община Сафранболу. По време на вечерята несебърският градоначалник покани кметът д-р Неждет Аксой и неговите колеги, при възможност да посетят Несебър и да се запознаят отблизо с неговата история и култура. От своя страна г-жа Димитрова също сподели, че ще се радва да посрещне съпругите на кметът и каймакаминът в единствения град в България, включен в списъците на ЮНЕСКО, където да продължат разговорите си за преимуществата да се живее в градове – световни паметници на културата.

<< Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 Следваща >>

Content Management Powered by UTF-8 CuteNews