ДОМ ЗА СТАРИ ХОРА И ДЕТСКА ПЛОЩАДКА ЗАПОЧВАТ ДА СЕ СТРОЯТ В КОШАРИЦАДва обекта предстои да се изградят в село Кошарица с пари от бюджета на община Несебър. Единият е детска площадка, а с другия ще се промени чрез преустройство и пристройка съществуващата сграда на Дом за деца с умствена изостаналост в Дом за възрастни хора. Официалният старт на двата обекта бе даден днес от кмета на община Несебър Николай Димитров, председателя на Общинския съвет в Несебър Благой Филипов и кмета на с. Кошарица Павел Павлов.
Бъдещата сграда на дома за възрастни хора ще бъде триетажна постройка, към основния вход се предвижда да бъде и изградена рампа за трудноподвижни лица. В сградата ще има спални помещения, столова с кухня, медицински сектор, културно-занимателен сектор и разпределителна регистратура. В рамките на обекта ще има и помощни помещения като пералня, складове, техническа работилница и автопарк.Първоначално капацитетът й ще бъде за около 30 души, а новите работни места ще са около 15-ина. Дейността ще е изцяло общинска. „На по-късен етап община Несебър разработва проект за нова сграда в същия имот, която ще увеличи капацитета на дома за стари хора. Условията на дейност и самата дейност предстои да бъдат одобрени на следваща сесия на Общинския съвет в Несебър, съобразно наредбите и изискванията в тази социална сфера.“ , информира кметът на община Несебър Николай Димитров. Той припомни, че община Несебър е една от малкото в страната с приоритетна социална политика. „Аз съм сигурен, че с това благородно дело, ще допринесем за подобряване на условията на живот на възрастните хора, които са работили за развитието и изграждането на нашата община. Благодарение на общите усилия на Общински съвет и Общинска администрация, стигнахме до днешния старт на този проект.“, подчерта градоначалникът и припомни, че община Несебър субсидира и всички клубове на пенсионера на своя територия, а на първи октомври, когато се чества Деня на пенсионера, всички те отбелязват празника по достоен начин. Кметът сподели още, че са направени проучвания за изграждането на подобен дом и в Обзор, като има идея там също да бъде изградено подобно социално заведение.Малко преди старта на преустройството, председателят на Общинския съвет в Несебър Благой Филипов сподели, че домът за стари хора е бил замислен преди доста дълги години, но самата реализация е отнела известно време. Той подчерта, че социалната придобивка ще даде работа и за местните хора, които ще бъдат ангажирани в работния процес. Той сподели още, че в бъдещата придобивка ще бъдат приемани възрастни хора от цялата страна, като приоритетно ще бъдат настанявани хора от община Несебър. Благой Филипов не пропусна да похвали и инициативността на кмета на Кошарица за реализацията на проекта.
Кметът на Кошарица от своя страна благодари на кмета на Несебър Николай Димитров и на председателя на Общински съвет Благой Филипов за подкрепата, която винаги в тяхно лице. „Благодарение на тях през последните осем години, много идеи бяха реализирани в селото.“, заключи той.
Идеята при изготвяне на проекта за преустройство на сградата е съчетание на функция и естетика с минимална намеса в съществуващите обеми и среда.
След официалния старт, присъстващите – заместник-кметове на община Несебър, секретаря на общината, началник-отдели, жители и общественици, се отправиха към другия проект, на който бе даден старт в селото, а именно - детска площадка. Новата придобивка ще се намира в училищния двор, като ще заема площ от 350 кв. м. „Тя ще бъде изградена в духа на най-модерните и съвременни изисквания, вече са поръчани необходимите съоръжения за нея и се предвижда до месец и половина да бъде готова.“, разказа кметът Павлов. Той сподели и още две бъдещи проекта с местно значение. Предвижда се в село Кошарица да бъдат изградени два нови моста, които да улеснят транспортните комуникации в района, да се подобри трафика на автомобили от и към селото, а и за да отговорят на новите нараснали потребности на живеещите тук. Кметът на Кошарица прогнозира, че в близките месеци ще започне изграждането на тези два инфраструктурни обекта. Проектира се и велоалея, която също ще улесни безопасното придвижване от и към селото, което е само на няколко километра от най-големия курортен комплекс „Слънчев бряг“. „ Тази велоалея неминуемо ще допринесе за повишаване имиджа на района, ще бъде от полза както на инвеститорите, така и на живеещите и почиващите тук.“, изрази мнение Павел Павлов. „В момента придвижваме и проект за един голям спортен център - в двора на бившата станция на СОМАТ. Община Несебър спечели тази земя – 3 декара и 150 кв. м, намираща се в началото на селото.“, разказа още за бъдещите придобивки в китното селце. На въпросната земя ще се изградят фитнес на открито, детска площадка и парк. По този бъдещ проект общината ще бъде бенефициент.
Кметът на Кошарица разказа, че към момента селото наброява около 1250 жители, като през летния период бройката нараства на близо 5000 души.<< Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 Следваща >>

Content Management Powered by UTF-8 CuteNews