КМЕТЪТ НА НЕСЕБЪР: „ЗАПОЧВА СТРОИТЕЛСТВО НА УЛИЦИ В ИНЦАРАКИ, ЩЕ ИЗГРАЖДАМЕ НОВИ СПОРТНИ ОБЕКТИ В СВЕТИ ВЛАС“

Кметът на Община Несебър Николай Димитров и колегата му – кметът на Свети Влас Иван Николов, проведоха открита среща с гражданите на Свети Влас, за да отчетат дейностите за посрещане  на туристическия сезон, да разяснят етапите и  подготовката за изграждане на инфраструктурата в местност Инцараки, да представят плановете за развитие на населеното място и да разговарят с гражданите по организационни, строителни, административни и други  въпроси, касаещи общинските дейности на територията на Св. Влас.

Относно подготовката за строителство на инфраструктура в местността Инцараки думата за разяснение взе главният архитект на Община Несебър Валентин Димов. За Инцараки е приет нов регулационен план. Планировката на   уличната мрежа е извършена прецизно, съобразно с декларираните от гражданите имоти. В момента има проектна готовност в част „Пътна“ от регулационния план  и се набелязва начало на  строителството на три от главните улици със съпътстващите подземни комуникации, водоподаване, канализационна мрежа, електрификация и улично осветление.

Архитект Димов и кметът  Димитров отговориха на многобройни въпроси относно  документацията и кадастралната  регистрация на имотите и новите адреси на парцелите според приетия регулационен план.

Кметът на Свети Влас Иван Николов изнесе информация за завършените в селището общински обекти, сред които: улици и тротоари в квартал „Русалка“, ремонти по улиците „Зора“ и „Цар Симеон“; паркинг зони на няколко места в новите квартали; нови тротоари по ул. „Пирин, „Юг“, „Ясен“, „Свети Власий“, „Русалка“; асфалтирана е ул. „Камчия“ и участъци от улиците „Ясен“, „Вая“, „Морска“, „Пирин“;  асфалтиран е  подходът към плажа.  През миналата година общината е отпуснала средства за ремонт на църквата. Направен е проект за строителство на две нови улици.

 

Важна за жителите на Свети Влас тема бе предстоящото изграждане  на нов градски парк, ситуиран над стадиона.  В него ще се оформи мрежа от панорамни алеи и площадки, водни огледала и зони за отдих. Към парка са проектирани две игрища – с врати за мини футболни и съответни размери и  комбинирано – за баскетбол и волейбол. В същата зона се предвижда и  паркинг пространство. Игрищата са процедирани, издадени са разрешения за строеж и са заделени средства за изграждането им. Започва процедура за избор на изпълнител.

Ново спортно  игрище ще се изгражда и в двора на училището. Обектът ще се реализира съвместно с министерството на образованието и науката, като финансовата тежест се поема основно от бюджета на Община Несебър. В момента се работи по проект за саниране на училищата в Свети Влас и Равда, с което ще бъдат изпълнени нормите за енергийна ефективност за учебните  заведения.

 

Детската градина, проектирана в квартал „Русалка“,  има строително разрешение. Предвидена  е за 250 деца от яслена до предучилищна група.

В края на срещата кметът на  Несебър Николай Димитров увери, че общината разпределя наличния финансов ресурс пропорционално, според нуждите на населените места и в съответствие с набелязаните за всяко селище приоритети.

„Усилено тече подготовката на туристическите селища за лято 2023. Искаме  да затвърдим позициите си на най-посещавана лятна дестинация. Затова работим и сме амбицирани да реализираме прогнозите за силен летен туристически сезон“- каза кметът Димитров.