КМЕТЪТ НА НЕСЕБЪР СЕ СРЕЩНА С ДАТСКИЯ ПОСЛАНИК В БЪЛГАРИЯ

Кметът на Несебър Николай Димитров посрещна Негово Превъзходителство посланика на Кралство Дания Йес Брогорд Нилсен. Визитата бе част от редовно провеждащите се с официални представители на различни държави срещи във връзка с началото на туристическия сезон.

На събитието присъстваха заместникът на мисията и консул на Дания г-жа Биргит Сара Кондтруп- Палмквист, почетният консул на Дания във Варна Константин Дараданов, Мария Маркова – административен ръководител на Районна прокуратура – Бургас и гл. инспектор Коста Кирязов – началник на РУ Несебър.

Срещата откри  кметът Николай Димитров, който приветства гостите и ги увери, че Община Несебър е на финала на подготовката за летния сезон и ще посрещне първите туристи с множество инфраструктурни и организационни подобрения.

Той подчерта, че общината работи не само за добрата визия на курортните селища на своята територия, но и за сигурността на туристите по време на техния престой. За целта общинското ръководство поддържа отношения на тясно сътрудничество с местните полиция и прокуратура.

Подчертано бе, че видеонаблюдението на територията на Несебър и Слънчев бряг е в процес на обновление. Монтират се нови камери с висока резолюция и лицево разпознаване, което значително ще подобри възможностите за контрол в невралгичните от гледна точка сигурността зони. Започнаха дейностите по денонощно почистване на града, скоро ще бъде наложена и сезонната забрана за паркиране на територията на Стария Несебър, а превозните средства ще се насочват към обособените в  новия и стар град паркинг и буферни зони.

Темата за сигурността на туристите засегна г-жа Мария Маркова – административен ръководител на Районна прокуратура Бургас, която поясни, че поверената й структура е най-голямата в областта и за нея работят седем прокурори на 24-часови дежурства. Районната прокуратура, чиято функция е да защитава правата и интересите на гражданите и обществото, покрива територия, която в летния сезон се превръща в конгломерат с до 1 000 000  човека от различни националности. Дейността й е организирана така, че да подсигури бързина при разкриване на нередности и установяване на извършителите на различни по характер нарушения. Г-жа Маркова подчерта, че институцията, която ръководи, е в готовност да задейства съответни правни процедури при всяко установено закононарушение, но най-голямо значение има превенцията, свързана с добрата екипна работа между община, полиция и прокуратура.

Част от дискусията бе темата за сигурността на туристите по време на пребиваването им в к.к. „Слънчев бряг“. Гл. инспектор Коста Кирязов- началник на РУ Несебър, увери гостите, че полицейското управление, както всяка година, е подготвено: има график за командироване на допълнителни 68 полицаи и пожарникари от вътрешността на страната, които да подсилят местните структури на реда; осигурени са 24-часови дежурства на преводачи от руски, немски и английски; идентифицирани са критични точки от гледна точка на сигурността на пребиваващите на територията на Слънчев бряг; техническите средства, необходими за нормалната работа на полицията са в изправност; подготвени са формуляри и бланки на трите езика – немски, руски и английски, подсигуряващи  бързото обработване на сигнали за нередности. Гл. инспектор Коста Кирязов изнесе данни за значително намаляване на посегателствата върху собствеността на туристите, пребиваващи на територията на общината. Това се дължи на добрата организация на полицейска работа и дейностите по превенция на престъпността.

В края на разговора думата взе Н. Пр. посланик Нилсен. Той изрази очакване, че числеността  на датските туристи това лято ще надхвърли бройката от предпандемичните години.

Община Несебър и датското посолство традиционно поддържат връзки на приятелство и сътрудничество. Добрите контакти между двете институции са гаранция за популяризирането на Несебър като туристическа дестинация, предлагаща разнообразие, качество и сигурност на своите гости.