НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА БОГОЯВЛЕНИЕ

6 януари – денят, на който Българската православна църква отбелязва един от най-значимите празници в календара си – Йордановден, в Несебър отново бе спазена стародавната традиция за спасяване на Богоявленския кръст. Тази година в морските талази  се хвърлиха около 40  смелчаци. Свещеният символ на вярата бе изваден от 24-годишния Виктор Янев от Слънчев бряг.

Ритуалът, който всяка година привлича стотици местни хора и гости на града,  бе наблюдаван и от кмета на община Несебър Николай Димитров.

„Пожелавам на всички щастие и късмет през новата година. Бъдете благословени и нека Господ бди над нашия град.“, поздрави кметът Димитров.

Йордановден е един от най-тачените християнски празници, свързан с поверието за силата на благословенията за тези, които се престрашат да се хвърлят в студените януарски води на морето, за да докажат вяра, мъжество и смелост.

Още от сутринта на големия ден в несебърския храм „Свето Успение Богородично” бе изпълнена традиционната тържествена света литургия в чест на празника, а под купола на църквата се изпълниха вдъхновени молитви и радостни песнопения, посветени на Богоявление.

Част от църковните ритуалите, свързани с празника бе и традиционното литийно шествие, придружаващо богоявленската икона до морето, където главния свещеник на храма отец Петър  хвърли кръста.