КМЕТ И МИНИСТЪР ДАДОХА СТАРТ НА СТРОИТЕЛНО-МОНТАЖНИТЕ РАБОТИ ЗА МОДЕРНИЗАЦИЯ НА РИБАРСКОТО ПРИСТАНИЩЕ В НЕСЕБЪР

 Кметът на Несебър Николай Димитров и министърът на земеделието и храните Десислава Танева дадоха старт на строително-монтажните работи за модернизация на Рибарското пристанище „Северна буна – Несебър“. Проектът е на стойност 7 489 221.53 лв. без ДДС. Той  предвижда оптимизиране на капацитета на съществуващото пристанище, като се осигури подобряване на условията за улов, разтоварване и първа продажба на риба.

„Този важен за жителите на Несебър  проект е плод на дългогодишен труд,  добра комуникация и синхрон между общинската и държавната администрация.“, заяви по време на официалния старт кметът Николай Димитров. Той благодари на всички институции,  имащи отношение към приключване на съгласувателните и разрешителни процедури: Министерство на земеделието – Програма за морско дело и рибарство, Министерство на културата, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Национален институт за недвижимо културно наследство, Център за подводна археология, Изпълнителна агенция „Морска администрация“, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури,  както и на общинската администрация, ангажирана с реализацията на тези дейности.

Кметът Николай Димитров информира, че модернизацията на порта ще се извършва под непрекъснато археологическо наблюдение и с грижа за културно-историческото наследство на Несебър, като град под егидата на ЮНЕСКО.  Градоначалникът подчерта, че ще бъде разширен капацитетът на общинското пристанище – от 30 съществуващи места за рибарски лодки, той ще нарасне на 121 плавателни съдове. От тях 73 броя ще са  с дължина 6.50 метра, а останалите 48 броя с дължина до 10.50 метра. „Общинското пристанище в Стария град се ползва от риболовни корабчета и лодки, с които се осигурява основният поминък на хората на полуострова и те разчитат на тази база.“, подчерта кметът.

„Радвам се, че съм част от подкрепата, която бе оказана на Несебър от страна на държавата за изграждане на модерно европейско пристанище. Искам да поздравя кмета и неговия екип за работата, която свършиха, за да се стигне до одобрение на този проект. Надявам се той да даде сигурност и устойчивост на рибарската общност.“, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева и пожела успешна реализация на проекта и добър летен сезон.

Отец Петър от храма „Св. Успение Богородично“ благослови старта на строително-монтажните работи. Той  отправи молитва за здраве и успешен завършек на проекта, който пряко засяга живота и поминъка на хората в Несебър.

Инвестицията ще създаде защитена акватория за безопасно акостиране на рибарски лодки и кораби, като по този начин ще се удовлетвори потребността от осигуряване на адекватни условия за осъществяване на риболовна дейност.

Предвидено е да се извърши реконструкция и модернизация на съществуващото съоръжение буна-пристан, включително възстановяване на настилки и изграждане на външни инженерни мрежи – ел. и ВиК. Основните пристанищни съоръжения са плаващи пристани.

За защита на прилежащата акватория на рибарското пристанище ще бъде изграден плаващ кей-вълнолом (пирс), състоящ се от три понтона с вълногасящи качества, преходна рампа до пирса и мъртви котви за закотвяне на пирса с котвени вериги. За аранжиране на акваторията ще бъдат ситуирани 4 вътрешни плаващи пристани, състоящи се от по четири части  – за рибарски лодки, изградени от  16 плаващи понтони тип „Breakwater“, оборудвани с раздатъчни пунктове за ел. енергия, вода и осветление, чрез които ще се увеличи полезната дължина на кейовия фронт на рибарското пристанище.

В изпълнението на обекта са предвидени  доставка и монтаж на поставяеми обекти за пристанищно обслужване – борса за продажба на прясна риба, две  хладилни камери, КПП за охрана и помещения за обслужващи дейности,  помещение за контрол на улова, които са демонтируеми и не представляват риск за културната ценност, съгласно указанията на Министерство на културата. В допълнение ще се достави Г-образен кран за лесно изваждане на улова, контейнери за разделно събиране на отпадъци, ледогенератор за люспест лед и шок-замразител.

Главната цел на проекта е да се подобри конкурентоспособността и жизнеспособността на предприятията в сектора на рибарството, включително на дребномащабния крайбрежен флот, и подобряване на безопасността и условията на труд в този традиционен за Несебър отрасъл. С осъществяването на проекта ще се повиши енергийната ефективност на пристанището, ще се подобри опазването на околната среда и качеството на разтоварваните на сушата продукти, както и качеството на живот в рибарската общност.