Кандидатът за кмет на Несебър Николай Димитров показа впечатляващи проекти за благоустройство на градската среда в Обзор

Кандидатът за кмет на Несебър Николай Димитров се срещна с жители на Обзор по време на предизборната си кампания. Темите, на които той обърна внимание, бяха:  състоянието на Община Несебър, приоритетните й политики, разпределянето на средствата от бюджета, свършеното през годините в социалната, културната и образователната дейност, постигнатите резултати в сферата на строителството, здравеопазване и др.

Пред препълнената многофункционална зала на Обзор той заяви категорично, че: „Несебър е финансово стабилна община, в която бюджетът се управлява и разпределя така, че всички нейни дейности да се осъществяват нормално.” Николай Димитров подчерта, че реализираното строителство на територията на Несебър и съставните селища е в резултат от колективния и ползотворен труд между общинския съвет и общинската администрация.

И в Обзор кандидат-кметът опроверга неверните твърдения за дълг на общината от 20 млн. лв., появили се в публичното пространство по време на предизборната кампания за местния вот.  Николай Димитров заяви категорично, че към 30 септември т.г. Община Несебър е с дълг от 8 млн. лв. и той се плаща заради модернизацията на пречиствателната станция в Равда. Той информира, че остават още 4 години до погасяване на заема и подчерта, че Община Несебър няма просрочени задължения по бюджета.

По отношение на местните данъци и такси, за които също се чуват твърдения, че са високи, той заяви, че въпреки увеличението от 0.6 промила,  данъците в Несебър остават по-ниски в сравнение с общини, попадащи в сходна група за данъчна оценка.  Николай Димитров допълни още, че и такса смет в общината е най-ниска в сравнение с останалите черноморски общини, въпреки че тук отпадъците са най-много.

Николай Димитров спомена и някои от обектите, изпълнени в Обзор в периода 2015-2019 г., а именно: основен ремонт на покрива на ОУ„ Св. Св. Кирил и Методий”, реконструкция на дъждовна канализация  на ул. „Младежка“, трибуна „Запад“, асфалтиране на улиците „Рила”, „Тодор Илчев”, „Странджа”, „Трети март”, частично рехабилитиране  на улиците „Дунав”,  „Струма”,  „Марица”, ремонт на параклис в гробищен парк, ремонт на покрива на културния дом и др.

Николай Димитров говори обстойно и за бъдещите проекти за повишаване качеството на живот, осъвременяване на градската среда, изграждане на обществено полезни обекти. „След разговори с архитектите и предвид особеностите на терена,  решихме по примера на Несебър, и за Обзор да купим мобилна сцена, която се сглобява за един ден и може да се позиционира на различни места и според характера на събитията.”, информира Николай Димитров по повод необходимостта от такъв тип съоръжение. Кандидат-кметът обърна внимание и на един важен и неотложен обект в Обзор, който трябва да бъде изпълнен – крайбрежната алея  с канализационен колектор. Николай Димитров заяви, че алеята е проектирана и в момента се процедира. Във връзка с ПУП-а за южния плаж той обясни подробно развитието на проекта, като стана ясно, че на този етап  проектантският екип  съобразява разработката с ПУП-овете на околните разработки, а изработената нова ВиК схема е одобрена от Вик – Бургас.

За парка  „Черноморски ефекти“ Николай Димитров заяви, че се подготвят необходимите изчисления и становища от хидролог и ВиК – инженер, на база на които  Басейнова дирекция ще издаде становище за одобряване на проекта.

По отношение на градския парк в кв. 23 (над Казиното) Николай Димитров обясни, че вече са приключили археологическите разкопки, разкрити на територията на този обект, и в момента тече процедурата по преработка на проекта, именно заради тях. Разположен  в края на ул.”Черноморска” и  граничещ с плажа и плажната алея, паркът освен място за отдих, културни и спортни дейности, ще изпълнява функциите на вход към плажа. Николай Димитров запозна присъстващите и с развитието на проекта за консервацията, реставрацията и адаптация на ранновизантийските терми – по думите на кандидат-кмета, той е в НИНК за съгласуване. Сред приоритетните нови обекти за изпълнение бяха отбелязани обновлението на централната градска част, пристройка с физкултурен салон към ОУ ”Св. Св. Кирил и Методий”, „ Закриване и рекултивация на съществуващото депо за твърди битови отпадъци в м. Балабана, землище гр. Обзор, Община Несебър“.

Николай Димитров засегната и темата за изграждане за рибарско пристанище. Кандидат-кметът заяви открито, че реализирането на този мащабен проект ще отнеме значително време, поради характеристиките на района на обекта, необходимостта от преработване на проекта, процедурата, която минава през много институции, и даде пример с няколко обекта в Несебър и населените места, за чието осъществяване се е чакало между 7 и 10 години.

Николай Димитров информира присъстващите и за новите идеи, които има в по-големите населени места, като подчерта, че основната идея е да се подобри стандарта на живот във всички съставни селища в общината.

В подкрепа на Николай Димитров на срещата бе и Христо Янев, доскорошен кмет на Обзор и кандидат за кмет на града, който говори за добрата работа в синхрон между ръководствата на общината и кметството в името на развитието на населените места.

На финала на срещата-разговор Николай Димитров благодари още веднъж на жителите на Обзор за присъствието, отговори на техни въпроси и заяви готовност да работи за  развитието на общината, защото за успеха са важни целите!

Николай Димитров е независим кандидат-кмет, той е под № 69 в бюлетината.