ИКОНАТА „СВ. БОГОРОДИЦА – ВРАТА НЕБЕСНА“ СЕ ЗАВЪРНА В НЕСЕБЪР

Иконата „Св. Богородица – Врата небесна“, любима на Българския папа Анджело Джузепе Ронкали, се завърна в Несебър. Копието днес бе осветено в църквата „Св. Успение Богородично” в града на ЮНЕСКО. То е дар от семейство Димитрови за археологическия музей и поставя началото на инициативата за прибиране на всички несебърски икони, напуснали града по един или друг начин, под формата на копия.


Копието на иконата, която представя Света Богородица като Небесна закрилница, е създадено на същото място, на което е изработено и изображението, подарено от Католическата църква в България на папа Франциск, посетил страната ни тази година.


Интересна история, съпътстваща иконата, разказа епископ Христо Пройков от Католическата апостолическа екзархия, като не пропусна да подчертае, че копие от нея е носил винаги със себе си Анджело Джузепе Ронкали, известен като българския папа. „Аз се радвам, че тази икона ще намери място в Несебър”, каза епископът и благодари на Николай Димитров за тази хубава идея.


Николай Димитров също благодари за изчерпателния разказ на епископа, а след това остави послание и се разписва в специална книга в католическата църква.


Две копия на иконата „Св. Богородица – Врата небесна“ има в Италия: при папа Франциск и в родното място на Анджело Джузепе Ронкали – Сото ил Монте, третото е в Несебър.


Копието бе предвидено да пристигне на 15 август – за празника на Несебър, за да бъде видяно от хилядите туристи, които посещават града, но изработката му се забави.

В началото на следващия туристически сезон иконата, дарена на музея от семейство Димитрови, ще бъде изложена в църквата „Йоан Кръстител” в Стария Несебър.