Несебър възражда „Златният Орфей“. Общината спечели лиценза за провеждането на фестивала

Златният Орфей

Община Несебър  е спечелила всички дела и лиценза за провеждане на „Златен Орфей“. Това съобщи  кметът на Несебър Николай Димитров.

Единствената институция, който може да организира фестивал с името „Златен Орфей“ е Община Несебър. Спечелихме всички дела с тези организации и фондации, които имаха претенции към фестивала. Няма да пренебрегнем обаче никой, който през годините е работил за провеждането на „Златният Орфей, в това число и Фондация „Генко Генов“ . Той ще се възроди в нов Летен театър, който Община Несебър смята да построи в Новия град. До тогава ще се търси място, където могат да се проведат едно, две издания. Това може да се случи още следващото лято. Мислим вече и за формата и как да осъвременим фестивала“, съобщи кметът.

Николай Димитров е категоричен, че Несебър е мястото, където трябва да се възроди фестивала.

„По време на приватизацията в Слънчев бряг някои знакови туристически и културни продукти бяха с лека ръка зачеркнати, затова искам да възродим „Златният Орфей“.

През 2015 г. имаше опит да бъде възроден „Златният Орфей“ от Фондация „Генко Генов“ ,  но той се оказа неуспешен. Повреме на честванията на 60-тата годишнина на Слънчев бряг, отново се заговори за неговото възраждане.

„Златният Орфей“ е международен фестивал за поп музика, провеждан през периода 1965 – 1999 г. Възниква като конкурс „Песни за българското Черноморие“.

Отначало се провежда в „Бар-вариете“ на курортния комплекс Слънчев бряг от 1965 до 1968 г., някои от фестивалните вечери през 1969 г. са в новопостроения Летен театър, а от 1970 г. изцяло в Летния театър на Слънчев бряг.

От 1967 г. носи името „Златният Орфей“ Първият директор на фестивала е Генко Генов. През 1974 г. е обвинен в злоупотреби и шпионаж и е осъден на 20 години затвор. След 7 години е освободен, а е реабилитиран политически и граждански с решение на парламента от 29 март 1990 г. Отново е назначен за директор през 1992 г.

През 1974 г. директор на фестивала става Георги Ганев, от 1980 г. е Иван Зафиров, а от 1984 г. – Дечо Таралежков. След смъртта на Генко Генов (30 септември 1993 г.) ръководството на фестивала се поема от неговата вдовица Дариана Генова чрез фондация „Златният Орфей“.