Николай Димитров: Посрещаме туристите в Несебър с два информационни центъра

Наред с новата инфраструктура реставрираме знакови църкви и емблематичните мелници, казва кметът на града

Източник: https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7364951

– Г-н Димитров, как се подготвя Несебър за посрещане на летния сезон?

– Несебър е най-посещаваната община от чужди туристи през лятото. Всяка година предлагаме на своите гости обновена и подобрена инфраструктура.
Ремонтите по ул. “Хан Крум” и “Христо Ботев”, които ще завършат до началото на сезона, предшестват началото на реконструкцията на кръговото кръстовище за Слънчев бряг. То е входната врата към Несебър и промяната му ще допринесе за по-завършена визия на града. Всички текущи строителни и ремонтни дейности в новия град изпълняват концепцията на община Несебър за оформяне на широк градски център – зона със завършена инфраструктура и европейски облик. Към момента обновления и ремонти се провеждат в Свети Влас, Слънчев бряг, Обзор.
Приключихме поредния етап от “Духовния път” с реконструкция на ул. “Мена”, “Митрополитска” и “Месембрия” в Стария град, подписахме договор и за останалата част на маршрута.
Тази година Несебър ще посрещне туристите с два информационни центъра – единият е в новия град в сградата на Артиум център, а другият – в старата част. С това несъмнено ще постигнем по- добро ниво на обслужване.

– Прогнозите за лятото не са розови – очаква се по-слаб сезон със спад на руски и немски туристи. Има ли буфери общината?

– От години Несебър работи за разнообразяване и обогатяване на туристическия си продукт.
Неповторимата симбиоза между архитектура, културно-исторически и природни дадености превръщат града ни в притегателна точка за хора, търсещи алтернативните форми на туризъм – религиозен, поклоннически, сватбен, конгресен, фестивален. За целта общината е редовен участник в най-големите европейски и регионални туристически борси, където рекламира своите дадености.

Водещи акценти в рекламата са огромният природен ресурс, уникалното културно-историческо наследство, различните възможности за отдих, благоприятните условия за екологичен туристически продукт, постоянно развитие и облагородяване на региона, кореспондиращо с най- новите тенденции в туризма, богата програма от културни мероприятия и др.

Вече посетихме борсите в Берлин и Румъния, представихме достойнствата на региона при гостуването на наши представители в Турция.

През последната година Несебър беше одобрен и включен в съвместен проект на “Нешънъл джиографик” и ЮНЕСКО за популяризиране на най-ярките и знакови обекти на световното наследство в Европа. Това е още една форма на реклама и признание за нашия град, който вече над 35 години е в списъка на градовете културно наследство.
– Какво се прави за развитието на целогодишния туризъм в общината? Имахте планове да създадете добра спортно-техническа база за привличане на чужди отбори за тренировки.
– Удължаването на туристическия сезон е един от приоритетите на общинската политика. Това би било възможно само чрез развитие на алтернативните форми на туризъм, една от които е и спортният. През последните години общината вложи значителен ресурс в обновяване и
модернизация на спортната база на градския стадион. Построи се нова трибуна и игрища, разшириха се съществуващите съоръжения. Но това е само един от начините за удължаване на туристическия сезон.
Нашето внимание е насочено и към обектите – паметници на културата. Чрез тяхната реставрация градът ни ще стане целогодишен притегателен център за хора с различни предпочитания и интереси в археологията, историята, архитектурата.

През тази бюджетна година общината е заделила пари за реставрационни и консервационни дейности на няколко паметника на културата. Заложен е проект за черквата “Христос Пантократор”, подготвя се и за “Св. св. архангели Михаил и Гавриил”. Още 2 знакови културни ценности са обект на реставрационни и консервационни планове – каменната мелница в североизточната част на полуострова и емблематичната на провлака.

– Ще има ли нови фестивали тази година?

– През последните 20 години Несебър се превърна в център на детски международни фестивални прояви. Всяка година сцената на амфитеатъра привлича все повече деца. Летният фестивален туризъм е вече наложила се форма и цел на пътуване за много почитатели на детското
музикално-сценично и приложно изкуство.
Фестивалите “Есен в Несебър”, “Есенни пасажи”, “Февруарски дни за любов и вино” са местни празници с очарование и атмосфера. Те са създадени, за да дадат на местните хора повод да се събират, общуват и сплотяват. С годините тези празници започнаха да привличат и външни хора,
решили да потърсят романтиката и спокойствието на есенно-зимния Несебър.

За нас това е особено признание, защото показва, че с правилни политики удължаването на туристическия сезон е възможно.

– На какво от чуждия опит бихте разчитали при изпълнението на съвместни проекти?

– Община Несебър има много активни международни контакти, които поддържа и непрекъснато разширява. Основна наша задача е опазване и популяризация на културното наследство, затова част от тези контакти са с градове със сходен на нашия статут. С тях обменяме добри идеи, опит и
практики в сферата на туризма, културата и бъдещото развитие.