НЕСЕБЪР ПОЧЕТЕ ПЕТЛЬОВДЕН

На първия ден от февруари, в навечерието на празника, Несебър почете колоритния Петльовден.

По случай празника Община Несебър организира изложба от фотоси на автентични народни носии от областта на поморийското село Казичане /Еркеч /и концерт на местни и гостуващи фолклорни състави.

Кметът на общината Николай Димитров и гостуващият кмет на Поморие Иван Алексиев поздравиха присъстващите на концерта гости и граждани на Несебър с Петльовден. Те изразиха своето задоволство от съвместното отбелязване на стародавния празник, посветен на мъжката рожба и на мъжкото начало в българския род.

Изложбата, която беше подредена във фоайето на ЦКО „Артиум“ предизвика широк интерес не само с красотата на еркечкото народно облекло. Всеки един от фотосите бе представен в своята детайлност и символика от Петка Златинова – изпълнителка от група за автентичен фолклор „Здравец “ към КП “ Свети Георги „, гр.Поморие.

В концерта по случай празника се включиха група за автентичен фолклор към НЧ „Светлина-1928″, с.Гюльовца, групи за автентичен фолклор към пенсионерски клуб „Еркечанка“ и НЧ „Просвета -1906″, село Казичане, и група за автентичен фолклор „Здравец “ към КП „Свети Георги „, гр.Поморие.

Публиката се наслади на изпълнения на оригинален еркечки фолклор – един от най-древните в България. Този характерен фолклор има специфично място в българското народно наследство, защото е съхранил и до днес богатството на обичаите и палитрата на народните носии. Еркечани са ревностни пазители на говора и традициите си, дори и в днешното, модерно време.