ГРАДОВЕТЕ В ЛИСТАТА НА ЮНЕСКО- НЕСЕБЪР И МЦХЕТА СКЛЮЧИХА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО

ГРАДОВЕТЕ В ЛИСТАТА НА ЮНЕСКО- НЕСЕБЪР И МЦХЕТА СКЛЮЧИХА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО

Навръх празника на Несебър, кметът Николай Димитров отправи покана за приятелство и сътрудничество към Гиорги Капанадзе – кмет на Мцхета. Градът е древната столица на Грузия и има статут на обект на световното културно наследство.Това е възможност и повод за развитие на отношения на приятелство, обмяна на опит и практики в опазването на древните паметници на архитектурата и историята, и е солидна основа за начало на полезни и взаимоизгодни отношения.

Политиката, която общинското ръководство през последните години следва, е обърната към установяване на сътрудничество с градове, включени в листата с обекти на ЮНЕСКО, не само поради високия престиж на статута, който споделяме. Нашите интереси са да развиваме активни, ползотворни и дълготрайни връзки, чрез обмяна на опит в сферата на разкриване, съхранение и популяризация на културното наследство, което притежаваме.

По време на своята визита г-н Капанадзе беше придружен от директора на център за културно наследство и туризъм на Мцхета- Реваз Мамулашвили и зам.-кмета по социалните въпроси – Марина Зурабашвили.

Подписи върху меморандума за сътрудничество положиха кметът на Несебър- Николай Димитров и кметът на Мцхета – Гиорги Капамидзе.

Събитието се състоя на 15 август в емблематичната сграда на старото кметство. От страна на домакините присъстваха още зам.-кметът Иван Гургов, директорът на „Музей старинен Несебър“ – Тодор Марваков и началникът на отдел „Несебър – световни наследство“- Златин Чаушев.

В края на посещението г-н Капанадзе изрази неподправено възхищение от града и празничните събития на които бе гост, и отправи покана за насрещна визита през октомври.