Кметът на Несебър: Успяхме с най-важния и най-дълго чакан проект – разширението на пътя Поморие – Равда

Източник в-к 24 часа – https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7007982

 

– Г-н Димитров, как посрещате празника на града?

– Празникът на Несебър е най-значимото и посещавано събитие от културния календар в района. През последните години той се превърна в успешен туристически продукт – разпознаваем и предпочитан от хиляди гости от цял свят. Малкият живописен полуостров става огромна сцена, а всеки, който се е докоснал до магията на празника, запечатва в сърцето си незабравима емоция.

Подготовката е дълга и прецизна – стараем се да осигурим забавление за публика от всяка възраст и вкус. Разнообразието от събития е голямо, а атмосферата – уникална.

Всяка година наши гост-изпълнители са личности с огромен принос в културния живот на България – звезди на певческото и танцовото изкуство, изявени актьори.

Посрещам празника

с чувство на радост

и гордост от успехите

и реализираните проекти през годината, както и с отговорност пред предстоящите задачи и ангажименти.

– Градът и селищата в общината се развиват. Какво се промени през последната година?

– Открихме съвременната закрита автоспирка в Кошарица, модерна двустранна зрителска трибуна на градския стадион в Несебър, новия площад, носещ името на именитата ни съгражданка Жулиета Шишманова, многофункционална сграда в Паницово, подменихме настилката на няколко улици в Стария Несебър по линия на Програмата за трансгранично сътрудничество, стартирахме изграждане на градски стадион в Свети Влас, както и реконструкция и изграждане на пристройка на пощата в Несебър.

Започнахме саниране на блоковете “Роза” и “Странджа” в Слънчев бряг-запад. От това лято ул. “Отец Паисий” в новия Несебър вече е пешеходна в отсечката от кръстовището с ул. “Струма” до кръстовището с ул. “Любен Каравелов”. Тя бе изцяло реконструирана и асфалтирана, сложихме пейки, цветя и нови кошове за отпадъци. Идеята ни е тя да стане основна търговска улица, част от широкия център, който искаме да наложим в близост до новия пл. “Жулиета Шишманова”.

През изминалата година изградихме и два паметника – на Васил Левски в с. Тънково и на Христо Ботев в с. Кошарица.

Разбира се, правим периодични ремонти и рехабилитация на пътната мрежа в цялата община, изградихме нови улици, нови спиркови заслони, подменихме тротоарни настилки, реконструирахме улично осветление и др.

Благодарение на съвместните усилия на нашата община и на тази в Поморие, на доброто взаимодействие с държавни структури, министерства и агенции бе реализиран най-крупният, дългоочакван и важен за жителите и туристите проект – разширението на пътя Поморие – Равда.

Отпушването на трасето бе належащо както за осигуряване на безопасността на всички участници в движението по тази главна пътна артерия, така и за безпроблемното протичане на туристическия сезон в района.

Друго важно подобрение, свързано с повишаване на чистотата и качеството на живот, е свързано със

сметопочистването

в Стария Несебър,

което се извършва

с електрически

камиончета

Те са безшумни и не замърсяват въздуха. Четири използваме за новата и старата част на града, а един разпределихме за Обзор.

В Несебър вече е монтирана и функционира нова система за сметосъбиране. Съвременните съоръжения са елегантни и дискретни. С въвеждането им подобряваме общата визия на града и чистотата, спира се и достъпът на животни и птици до контейнерите. Амбицията ни е да приложим новия метод на сметосъбиране на максимален брой места из града.

В Стария Несебър облагородихме няколко места. Наскоро открихме две нови площадки, финансирани от “Шел”, в северната част на полуострова.

От края на миналото лято в музея “Старинен Несебър” заработи модерна автоматизирана система за продажба на билети и контрол на достъпа до музейните сбирки. Към момента системата обхваща археологическия музей и черквите “Св. Стефан” и “Христос Пантократор”.

На тези три места фискални компютърни устройства издават билетите, които са специално отпечатани за музея и на лицевата си страна имат снимки на всички обекти, които може да бъдат посетени.

– Работите усилено и по внедряване на електронни услуги в общината. На какви нови е-подобрения се радва Несебър?

– По отношение на присъствието ни във виртуалното пространство няма как да пропусна, че

Старият Несебър е

сред шестте обекта от

листата на ЮНЕСКО,

представени в

уебплатформа,

която цели привличане на туристи от нови, неразработени пазари като Китай, Северна и Южна Америка.

Сайтът стартира през ноември 2017-а. Този проект се изпълнява от Центъра за световно наследство към ЮНЕСКО с финансовата подкрепа на Европейската комисия и в партньорство с “Нешънъл джиографик”.

Освен това от близо два месеца е достъпно интерактивно мобилно приложение с името “Несебър”, показващо забележителности от града в 3D добавена и виртуална реалност. Чрез приложението 6 старинни църкви оживяват пред потребителя 3-измерно, давайки му възможност да се разходи виртуално в тях и да научи историята им на 4 езика – български, английски, руски и немски, на фона на специално композирана музика.

Приложението е разработено за двете основни мобилни платформи android и ios. Община Несебър е включена и в интерактивна 3D туристическа платформа на България, наречена I walk, с 6 обекта.

За улеснение на потребителите от миналия септември

въведохме и 13

електронни услуги

чрез официалния

сайт на общината

Целта ни е, без да се налага да се посещава сградата на общинската администрация, да се набавят необходимите документи чрез интернет от всеки, който има нужда от тях, и така да пестим на гражданите време и средства.

Предлаганите е-услуги са към отделите “Местни данъци и такси”, “Екология” и ГРАО. Още една иновативна стъпка, която направихме тази година за максимално улеснение на граждани и фирми, е възможността местните данъци и такси да се плащат в касите на “Изипей” и през интернет системата “Ипей”.

През изминалата година по линия на социалната ни политика организирахме и проведохме в Обзор и Несебър компютърни курсове за пенсионери и хора с увреждания, които гражданите приеха изключително добре. Проведохме мащабна кампания за превенция на риска от диабет, като целта бе хората да обърнат внимание на своето здраве и да получат повече информация от специалисти какви мерки да предприемат в конкретната ситуация.

– Г-н кмете, какви нови проекти се подготвят в Несебър?

– Ще посоча само част от проектите, които вече изпълняваме или ще започнем да осъществяваме. Трябва да завършим реконструкцията на пощата в новия град, стадиона в Свети Влас, имаме още работа по центъра за култура и образование “Артиум”.

Избрахме изпълнител на околовръстния път на Равда – т. нар. бул. “България”, чието изграждане ще стартира след активния летен сезон и с реализацията му значително ще облекчим трафика в селото.

По европроект за близо 2 млн. лв. ще ремонтираме, санираме и ще обзаведем най-голямото училище – “Любен Каравелов”. Подобренията ще се извършат с финансиране, осигурено по подмярка 7.2 “Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура” от Програмата за развитие на селските райони.

В момента проектираме

централната градска

среда в Обзор

Тази година предстои започването на строителни дейности по проекта за пристройката на местното училище, в който сме предвидили да увеличим броя на стаите, да има басейн и физкултурен салон със спортна зала с възможност за трениране на волейбол, както и зала за тенис.

Проектите за многофункционални сгради с пенсионерски клубове към тях в Оризаре, Тънково и Баня са готови и предстои да започнем реализацията им.

– Туризмът в Несебър се развива с високи обороти. Къде има още неразработени ниши за привличане на туристи?

– В последните години положихме много усилия за разработване на по-разнообразни и елитарни видове туризъм. Акцент поставихме на сватбения, поклонническия, културния, фестивалния туризъм.

С напредването на технологиите човечеството получава все по-широк достъп до информация и възможности за пътуване и това е шанс да популяризираме Несебър не само като дестинация за рекреативен и морски туризъм, но и като център с възможности за бизнес и научни срещи.

Използваме всяка възможност да се представим на различни форуми, постоянни участници сме на международни и български туристически борси.

– Кой е най-интересният гост, когото сте посрещали?

– Несебър е град, който привлича и впечатлява гости от цял свят. През годините сме посрещали посланици – последният е на САЩ Н. Пр. Ерик Рубин, представители на дипломатическия корпус, на руската Дума, кметове на побратимени на Несебър градове, действащи космонавти, професори в различни области на науката и изкуството.

Отправили сме покана и

към президента на

Русия Владимир Путин

при негово посещение в България да включи Несебър във визитата си.

– Каква е визията ви за Слънчев бряг – трябва ли да остане за развлекателен туризъм, или да се насочи към по-спокойния семеен туризъм?

– Какво мисля аз, е едно, какво става и какво мисли Министерството на туризма и какво се случва – е друго. По темата за Слънчев бряг е говорено много, всичко зависи от държавата.

– Казвали сте, че да си кмет на единствения град в България под егидата на ЮНЕСКО е голяма отговорност. Специфичните особености по опазване на културното наследство връзват ли ви ръцете за реализиране на някои проекти? Например за рибарското пристанище.

– Да живееш и управляваш град под егидата на ЮНЕСКО, е привилегия и отговорност. Опазването на културно-историческото наследство е приоритетна задача за всички – управа и граждани, и ние сме длъжни да се съобразяваме с правилата за съхранение на световната ценност.

През изминалите години хората осъзнаха, че опазването на световното наследство е наш общ ангажимент, и подкрепят действията на общината. Аз съм категоричен, че както досега, така и за в бъдеще всички ние – жителите на града, ще се съобразяваме с разпоредбите и препоръките на държавните и международните органи. Едновременно с това заедно с моя екип не спираме да търсим консенсусни решения относно възможностите за развитие на града.

– Крайбрежието от Свети Влас до Несебър вече е ривиера. Накъде ще се разраства градът?

– Истина е, че

крайбрежието претърпя

строителен бум. Броят

на хората, живеещи

сезонно или

целогодишно,

нарасна в десетки пъти

Би било добре новите възможности за развитие да включват не само жилищно строителство. Приветствам и подкрепям силно всяка икономическа инициатива, свързана с откриване на работни места. Мисля, че бързото развитие на IT сектора, появата на малки предприятия от леката и хранително-вкусовата промишленост и др. скоро ще се преориентират не само като доставчици на туристическия сектор, а и като производители с по-широко регионално значение.

– Кмет сте трети мандат. Кое и от кого е най-голямото признание, което сте получавали?

– Задачите, които сме си поставили и си поставяме с моя екип, са много и са свързани с подобряване на качеството на живот на хората, грижата за потребностите и очакванията на нашите съграждани. Винаги съм се стремял да обърна внимание на всеки, който е имал нужда от решение на даден проблем. И въпреки че миналата година получих дори поздрав от Космоса, което несъмнено бе изключителен жест на внимание към мен и най-вече към Несебър, смятам, че признателността и уважението на моите съграждани, активността и амбициозността им за просперитета на общината, това, че ми гласуват доверие и ме подкрепят вече 11 г., е огромно признание и осмисля моето ежедневие.

– Тази година бяхте домакин да детско-юношеската академия на гранда “Милан”. Възможно ли е да прерасне в по-дългосрочно сътрудничество?

– За нас е изключителна чест да домакинстваме на детско-юношеския лагер на футболния гранд “Милан”. Това е признание не само за средствата и усилията, които сме вложили в модернизацията на спортно-техническата база на Несебър, но и доказателство за нашите умения в организирането и провеждането на събития с такъв мащаб.

Фактът, че деца от 3 континента проявиха интерес към мероприятието, е показателен за интереса не само към футболната школа, но и към Несебър като дестинация. Това са нови възможности за развитие на спортния туризъм. Възнамеряваме

да разширим

инициативите, свързани

с форума на “Милан”,

като използваме масираната рекламна кампания на събитието като възможност за по-различни икономически инициативи, свързани с провеждането на спортното мероприятие.

– Преди години бяхте част от българския футболен елит. Ще видим ли отново отбор от Несебър в първа лига?

– Футболната тема е моя страст още от детството ми. Посветил съм много години и енергия на този спорт и живея с неговите проблеми и успехи. Винаги когато е имало възможност, съм помагал за развитието му в общината. Последният пример е изграждането на модерна двустранна зрителска трибуна на градския стадион в Несебър с общински средства. Тя осигурява комфортни условия за футболисти и фенове на голямата игра.