Шест старинни църкви в Несебър оживяват чрез интерактивно мобилно приложение

Шест старинни църкви в Несебър оживяват чрез интерактивно мобилно приложение

Автор:  Дарик Бургас

Общината изпревари конкурентите с 3D интерактивно мобилно приложение

Интерактивно мобилно приложение с името „Несебър“ показва забележителности от града на ЮНЕСКО в 3D добавена и виртуална реалност – С това ноу хау Старият град изпревари конкурентите в туристическия бранш.

Чрез приложението шест старинни църкви – „Йоан Кръстител“, „Свети Спас“, „Света София“ (Старата Митрополия), „Света Параскева“ и „Христос Пантократор“, оживят пред потребителя в 3D визуализация, давайки му възможност да се разходи виртуално в тях и да научи историята им на 4 езика – български, английски, руски и немски, на фона на специално композирана музика. Приложението е разработено за 2-те основни мобилни платформи android и ios.

Несебър

Изработването му е финансирано от Община Несебър. Тя участва и в интерактивна 3D туристическа платформа на България, наречена I walk и то с шест обекта. Общинска администрация има амбицията следващата година в приложението да бъдат включени още толкова обекти.

А голямата идея е тя обхване историята на цялата Община Несебър“, каза  Диана Кондова, началник на отдел „Туризъм и туристическа реклама“.  По същество това ще представлява онлайн пътеводител с препоръки за маршрути, забавления, отдих, храна – всичко, което е необходимо на  потребителя да си осигури невероятно преживяване.

Платформата разкрива красотата на природата, емблематичните исторически и архитектурни паметници в България, разказва  нечувани легенди в духа на българските бит и култура, запознава с великите личности.
Диана Кондова обясни и как работи приложението в две стъпки: първо е необходимо да бъде изтеглено мобилното приложение, а след това да се закупи с картичката с избрания от потребителя обект (църква).

Картичките с изображения  на шестте несебърски църкви са изработени с размер на визитка. Те съдържат код,  даващ достъп  до виртуална информацията на всеки потребител, закупил новия интерактивен продукт.

Несебър

След като потребителят е придобил картичката, той трябва да разкрие индивидуалния код, който се съдържа в нея и да  го  нанесе в съответното мобилно приложение, като така получава достъп до църквата, която е избрал.

Обектът се разглежда в 3D визуализация, добавена виртуална реалност, като се създава  усещането, че потребителят разглежда забележителността отвътре. Информацията за обекта е под формата на екскурзоводска беседа озвучена с подходяща фонова музика. Любопитна подробност е, че картичките могат да играят ролята и на сувенир, тъй като са изработени с магнитна подложка. 

До няколко дни те ще бъдат пуснати в продажба в обектите на музей „Старинен Несебър“, а на по-късен етап през годината ще бъдат разпространени и в инфоцентровете на Община Несебър.

Авторите на мобилното приложение – Димитър Игнатов и Радка Христова, демонстрираха как работи то нагледно и разказаха няколко думи за платформата. Авторите посочиха, че компанията им работи с много общини, но за тях подкрепата, модерно разбиране и иновативно мислене, което са срещнали в лицето на кмета Николай  Димитров и неговия екип са били от изключително значение при изработването на приложението.

А кметът на Несебър Николай Димитров подчерта, че общината продължава да инвестира в разцвитието на иновативните технологии.

Източник: https://dariknews.bg/regioni/burgas/shest-starinni-cyrkvi-v-nesebyr-ozhiviavat-v-onlajn-pytevoditel-2106255