Преклонихме се пред паметта на Ботев и загиналите за свободата на родината ни

Паметник на гениалния ни поет, революционер и радетел за свобода Христо Ботев бе открит в несебърското село Кошарица на 2 юни. Събитието се състоя в сутрешните часове на днешния ден, когато се навършват 142 години от гибелта на великия син на България.

„Човек ако не познава и не уважава историята трудно би вървял напред.”, заяви кметът на Несебър Николай Димитров в словото си и припомни, че през последната година са открити паметник на Васил Левски в Тънково и паметник на Христо Ботев в Несебър. Градоначалникът информира, че предстоят да бъдат открити още монументи в памет на именити българи на територията на общината. Той подчерта също, че децата трябва да бъдат възпитавани в уважение към делото на предците и своя род и любов към родината.

Откриването на паметника уважиха председателят на Общински съвет – Несебър Румен Кулев, общинският съветник Иван Янев, кметът на селото Павел Павлов, кметове на съставни селища на общината, жители и гости на Кошарица.

Новата придобивка е разположена в близост до кметството в селото и е дело на скулптура Йордан Йорданов, член на Дружеството на несебърските художници. Негова работа е и паметникът на Христо Ботев в Несебър, пред който председателят на Общински съвет–Несебър Румен Кулев, заместник–кметът Виктор Борисов, общински съветници, представители на Общинска администрация, различни организации, политически сили, общественици и граждани поднесоха венци и цветя в знак на признателност, почит и преклонение.

След като по традиция точно в 12 часа прозвучаха сирените – сигнал за едноминутно мълчание в памет на героите, Златин Чаушев, началник на отдел „Несебър-Световно наследство“ припомни в кратко, но пламенно слово значението на саможертвата, подвигът на Ботев и всички, загинали за свободата на България. Той подчерта, че докато ние почитаме и помним героите си, ще ни има като нация.