293 СА НОВОРОДЕНИТЕ В ОБЩИНА НЕСЕБЪР ПРЕЗ 2017 ГОДИНА

НОВОРОДЕНИТЕ В ОБЩИНА НЕСЕБЪР

По данни на колегите от отдел „Здравеопазване и социални дейности“ за измината 2017-та година новородените в Община Несебър са 293, като от тях има и шест двойки близнаци. За инвитро процедури, за които също отделяме средства, са изплатени общо 14 000 лв. на 7 двойки за предходната година. Знаете, че приоритет в работата на Община Несебър е социалната политика, а една част от нея е насочена към най- малките граждани и техните родители. Стремим се чрез създаване на добри условия на живот да задържим младите хора да живеят и работят тук.

По традиция община Несебър отпуска за всяко семейство с новородено дете еднократна помощ от 2000 лвМестната институция изплаща средства за еднократна финансова помощ на семейство с бебе, като условията за получаване на сумата са: новороденото (осиновеното) дете да е с постоянен адрес на територията на община Несебър и към момента на подаване на заявлението поне единият родител да е с постоянен адрес на територията на общината не по-малко от пет години от датата на подаване на документите.

С решение на Общинския съвет в Несебър вече от 7 години се отпускат и по 2000 лева еднократна финансова помощ на лица, двойки и семейства с репродуктивни проблеми за инвитро процедура. Помощта се предоставя на лицата и семействата, български граждани, с постоянен адрес на територията на община Несебър, през последните 3 години, въз основа на подадено писмено заявление до кмета на общината. За да се отпуснат средствата лицата и семействата трябва да имат един неуспешен опит за ин витро процедура и да нямат задължения към община Несебър. Сумата от 2000 лв. се превежда по сметката на лечебното заведение, в което ще бъде извършена процедурата.

Според анализ за четирите области на Югоизточен регион за планиране, чийто автор е Мария Гинева, изпълнителен директор на Сдружение „Бъдеще за децата“, „с най-запазени демографски ресурси са големите общини Бургас, Стара Загора, Сливен и Несебър. Данните са изнесени по време на Регионална среща за обмен на опит по детски политики за Югоизточен район през октомври 2017 г.

 

Община Несебър се откроява като една от малкото в страната със социално отговорна политика. Водещ фактор при управление на институцията е осигуряване на добри условия на живот на всички възрастови групи от населението. Именно заради този приоритет в работата си кметът на Несебър Николай Димитров бе удостоен в края на април 2010 г. с националния приз „Мениджър социални услуги-2009”. Заради приоритетната си социална политика, през 2014 г.  получава и специалния приз „Най-бързо растящ град“(„Бейби бум град“), а през  2015 г.  общината е отличена с награда за „Активна социално отговорна местна политика“.