Семейството на кмета на Несебър подари копие на чудотворната икона на „Богородица Пречиста -Мегарска“ на жителите на Неа Месемврия

Семейството на кмета на Несебър

Семейството на кмета на Несебър направи личен дар на жителите на побратимения гръцки град Неа Месемврия  – копие на известната в града на ЮНЕСКО чудотворна икона на „Богородица Пречиста – Мегарска“. То ще краси нов параклис там. Подаръкът бе връчен по  време на гостуване на несебърски самодейни състави в гръцкия град по линия на културния обмен, който двата града поддържат активно.

По време на официалната част кметът Николай Димитров сподели, че Несебър и Нея Месемврия са свързани за цял живот, защото „културните взаимоотношения между градовете ни, базирани на родствени връзки, подържат нашето приятелство. Затова с голямо удоволствие ви даряваме тази икона за новостроящия се параклис тук. Нека тя да напомня откъде са корените на хората, които живеят в Нея Месемврия“. В отговор на това председателят на културното дружество и на настоятелството за провеждане на църковните традиции в Нея Месемврия  Левтерис Маргаритис връчи почетен плакет „за приноса в поддържане на културните взаимоотношения между двата града на големия приятел и кмет на Несебър Николай Димитров“.

Културната проява продължи с емоционален концерт, в който взеха участие детски църковен хор от Нея Месемврия, несебърски състави – ФФ „Българка”, ФФ „Македонка”, Хорът за гръцки песни „Месемврия“ към НЧ „Яна Лъскова-1905“, и Никол Димитрова. Финал на програмата сложи българско хоро, в което се включиха гости и домакини.

След концерта своите впечатления, възторг и удовлетворение изказаха, освен Левтерис Маргаритис,  отец Хараламбос от  църквата „Св. Успение Богородично“ (Нея Месемврия) и отец Петър от храм „Св. Успение Богородично“ в Несебър. „Приятелството, което съществува между Несебър и Нея Месемврия, трябва да остане недокоснато, който и да се опита да го разруши. Това е живо доказателство, че народите могат да живеят съвместно под един покрив. Защото над всичко стои един наш стремеж за любов към Богородица и Христос“, бе категоричен отец Хараламбос.

Отец Петър, който бе сред почетните гости на събитието, коментира дарението на иконата, така: „Пътят на Пресвета Богородица е от нейния дом до нейния дом. Тя е тази, която ни пази и обединява.“

Срещата продължи с неофициален разговор между кмета на Несебър и Левтерис Маргаритис, в който Николай Димитров сподели, че е впечатлен от  чистота в градчето и я сравни с тази в Несебър. Маргаритис отвърна, че това се дължи на чистите души на жителите на гръцкия град.

Малко преди концерта и подаряването на иконата, несебърските състави посетиха църква „Св. Атанасий”, строена преди 1850-та година. Беседа за историята на храма и връзката му с българите, жители тук, произнесе енорийският свещеник отец Тодор. Той показа чашата за свето причастие, на която има  български надпис, посветен на Св. Йоан Предтеча. Гръцкият превод на текста е дело на д-р Евтелпа Стойчева, която бе в ролята на ръководител и  преводач на несебърската група.  Отецът показа и други български надписи, съхранени в самата църква.

Освещаването на иконата, подарък от семейството на кмета на Несебър, се осъществи на следващия ден по време на богослужение в местния храм, извършено от трима православни свещеници – от Неа Месемврия, Африка и Несебър.

Нея Месемврия е гръцко градче, в което живеят наследниците на преселилите се от Несебър през 1925 г. гърци и чиито деди са „пренесли“ спомена за България не само чрез името на населеното място (в превод то означава Нова Месемврия), а и чрез символи като мелницата,  и вещи, съхранявани в културното им дружество.