Несебър разширява международните си контакти

Несебър

Несебър разширява международните си контакти с още един руски град –Жуков, носещ името  на легендарния съветски маршал Георгий Жуков. Първата опознавателна среща между ръководствата на двете общини се състоя в конферентната зала на представителната страда на новото старо кметство в морския курорт. Визитата бе осъществена, благодарение на контактите, които кметът на Несебър Николай Димитров е изградил чрез срещите си в руската столица и има за цел да затвърди името на Несебър и региона като топ дестинация за различни видове туризъм.

https://dariknews.bg/regioni/burgas/nesebyr-razshiriava-mezhdunarodnite-si-kontakti-2044019
Сред присъстващите на срещата в старото кметство бяха Анатолий Суярко, ръководител на администрацията на Жуков, Олга Ким, кмет на град Жуков, Алексей Павликов, председател на Комитета в памет на маршал Георгий Жуков, Анна Карпинович, президент на Център за възраждане на традициите. От страна на домакините бяха заместник-кметовете Лазар Япаджиев и Иван Гургов, Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър-Световно наследство“. Присъства и директорът на Центъра на промишлеността на България в Москва Илиян Цонев.
В началото на разговора кметът Николай Димитров запозна гостите си с историята на древния Несебър, туристическата му привлекателност, културния му облик, както и с международните връзки, които градът поддържа. Градоначалникът разказа в детайли за фестивалите, които се организират на територията на полуострова, като се спря по-конкретно на протичащия в момента „Съзвездия в Несебър“ и  на фестивала „Отечество“, организиран съвместно от Община Несебър и Звездното градче в Русия, на които дейно участие вземат много руски таланти. Във хода на разговора кметът сподели, че има идея да се открие улица в Несебър, носеща името на славния маршал  Жуков – така както това лято  в едноименния руски град са открили улица на легендарния български офицер, генерал-полковник, военен, политически и спортен деятел Владимир Стойчев.
„Приветстваме вашето желание да именувате улица в града ви на героя на нашия град и на Русия.“, казаха развълнувано гостите и благодариха за топлия прием в красивия Несебър, в който си дават среща морето, културата и историята. Те представиха накратко град Жуков и околностите му, като не пропуснаха да обърнат внимание на природните му дадености, възможностите за туризма и  икономическия му потенциал.
„Жуков се е превърнал в символ на военното изкуство и на борбата с фашизма. Ще ви бъде интересно да се запознаете  с възможностите на нашия район лично и с биографията на този велик човек. У нас имаме уникален музеен  комплекс, който няма аналог в Европа, а вероятно и в целия свят, защото няма такъв голям по размерите си музей, посветен само на един човек.“, информира Алексей Павликов,  председател на Комитета в памет на маршал Георгий Константинович Жуков. По линия на военната история гостите споделиха, че са особено впечатлени как във всички български градове, които са посетили, има улици, носещи имената на велики руски генерали. Олга Ким, кмет на Жуков, както и  Анатолий  Суярко – ръководител на администрацията на Жуков, изразиха своето мнение, че славната военна история е основа за развитието на туризма, сътрудничеството, приятелството и бизнеса.

По покана на кмета Николай Димитров на срещата присъства и проф. д-р Иван Гаврилов – един от най-видните лекари у нас, известен и със своето родолюбие и дарителска дейност. С предоставени от него  средства  са възстановени войнишките паметници в село Василовци, от където е родът му. Името му е и в списъка на дарителите за възстановяване на Голямата базилика в Плиска. Именно заради тези негови благородни инициативи, бе удостоен с почетен медал от Алексей Павликов, председател на Комитета в памет на маршал Георгий Жуков.
Срещата между Несебър и Жуков е начало за развитието на по-нататъшни културни връзки между двата града. В знак на уважение двете страни си  размениха подаръци, придружени със снимки за спомен.

Жуков се намира в област Калуга, централна Русия. Получава статут на град през 1996 г., когато се чества 100-годишнината от рождението на легендарния маршал Георгий Жуков*. Любопитен факт от градския облик е, че улиците му  са кръстени на хора, които са оставили сериозен принос за развитието на техния регион и в историята на руската страна. Улици с имената на Ленин, Горки, Пушкин, Аксел Берг,  Дмитрий Рогачев, Владимир Жабо, показват уважението на местните жители към историята си. В района на града има условия за развитие на масовия туризъм. Брезите и борови гори, обширни и чисти поляни, изворите и горските потоци – правят района в едно от най-любимите места за почивка на жителите на столицата и района на Москва. 
* Маршал Георгий Жуков е считан за най-изявения съветски военачалник през Втората световна война. Ръководи защитата на ЛенинградСталинград и Москва през 1941 г. Той е първият съветски военачалник, удостоен през Втората световна война с военното звание „маршал на Съветския съюз“.