„Несебър любим в 4 сезона“ – концепция на Николай Димитров

"Несебър любим в 4 сезона" - концепция на Николай Димитров

Четири български общини представиха културно-историческото си богатство в Прага

„Несебър любим в 4 сезона“ – концепция на Николай Димитров

Източник: БТА

Снимка: БТА

Четири български общини представиха културно-историческото си богатство в Прага. Това стана по време на панел за регионалните политики при опазването на това наследство в рамките на Дванадесетата световна срещна на българските медии, организирана от БТА и АБМС в чешката столица.

За най-значимия паметник на културата във Велико Търново – крепостта „Царевец“, кметът Панов посочи, че ще има нов спектакъл. На 21 май Русенската филхармония ще представи музиката, ще има нови сцени, които представят не само величието на Велико Търново, но и много моменти от българската история, отбеляза той. По думите му в момента на крепостта „Трапезица“ се извършват ремонтни дейности и може би есента ще бъде отворена за посещения. Ще бъдат обновени и над 40 улици в стария град, а на мястото на старото военно училище има идея да бъде изграден военен музей, библиотека и център за изложения.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова посочи, че икономиката на града се развива добре, а през последните години общината държи и най-ниските нива на безработица. Опитваме се да показваме културно-историческото наследство така, че то да става част от икономическото развитие на града. Насочили сме се туризмът да бъде една от движещите сили, защото градът има голям потенциал, добави тя.

„Несебър – любим в четири сезона“ е концепцията на Несебър, която се стреми да привлича туристи целогодишно, отбеляза кметът на курорта Николай Димитров. Той добави, че между 30 и 40 хиляди души на ден посещават Стария Несебър през активния туристически сезон, като общината се стреми да предлага алтернативи на сезонния туризъм. През зимата също имаме много фестивали – „Уикенд за любов и вино“ е един от тях, който се радва на висока посещаемост, добави кметът на града.

Археологът проф. Николай Овчаров, който беше модератор на панела, отбеляза, че това са четири от общините с най-много културни паметници в България, но „ако не бъдат включени в маршрути, по които туристите да се движат като по една кръвоносна система, не сме направили нищо“.