700 000 долара отпуска американското посолство за църква в Несебър

700 000 долара

700 000 долара отпуска американското посолство за реставрация и саниране на несебърската църква „Свети Йоан Алитургетус“, известна още като „Св. Йоан Неосветени“. Парите идват по проект на община Несебър съвместно с българския комитет на ИКОМОС към ЮНЕСКО, с председател доц. Стефан Белишки. ИКОМОС е сдружение „Български национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места“, неправителствена организация с нестопанска цел, действаща в обществена полза.

Църквата ще бъде и укрепена, тъй като под нея има свлачищни процеси. Тя е част от романтична пътека, по която минават младоженците, избрали да се венчаят на живописния полуостров, обясни кметът на града Николай Димитров. Отделно храмът е част и от проекта „Духовен път“, включващ древните църкви на Несебър и по който минават гостите на града на ЮНЕСКО. Най- красивата църква по този маршрут безспорно е „Св. Йоан Алитургетос“. Според легендата тя не е била осветена, тъй като при строежа загинал един от работниците и не се е използвала като храм, откъдето идва и името. Църквата е кръстокуполна с квадратен наос и просторен притвор. Храмът е построен през XIII-XIV век и има размери 18,5 x 10,25 м. Той е засегнат силно от Чирпанското земетресение през 1913 година.
Спасителни ремонтни дейности ще се предприемат и за храма „Св. Архангели Михаил и Гавраил“. Кметът Димитров изрази задоволство, че съгражданите му са поели каузата, че са град с 3200 годишна история и трябва да опазват и съхраняват културните си паметници. „В Несебър полагаме огромни усилия по този повод и това е видно“, коментира вчера несебърският градоначалник.

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ